Tom Yam Seafood Putih Picture from my account at letsmasak.com |
Bahan-bahan:
8 ulas kecil | bawang merah |
6 ulas kecil | bawang putih |
2 inchi | halia |
2 inchi | lengkuas |
3 batang | serai (diketuk) |
Beberapa helai | daun limau purut (diramas) |
4-6 biji | cili padi |
3 sudu besar | fish sauce |
3 sudu besar | squid sauce |
2 biji | perahan lemon |
1 batang | celery |
200 gram | brocolli |
Cara-cara:
- Didihkan air, masukkan hirisan bawang merah, bawang putih, lengkuas, halia, cili, serai, dan daun limau purut.
- Masukkan fish & squid sauce. Biarkan terus mendidih.
- Masukkan perahan lemon.
- Masukkan semua seafoods satu persatu. ( udang, kupang, sotong, dan lala ).
- Biarkan mendidih dan masukkan brocolli dan celery.
- Boleh tambahkan garam sekiranya tidak masin.
- Sedia dihidangkan.
Tips:
Didihkan air menggunakan kettle untuk menjimatkan masa.
Selamat Mencuba!!!
No comments:
Post a Comment