11 September, 2015

Grill Norwegian Salmon & Prawns With A Lot Of Vege And Ginkgo

Pernah tak you all rasa tak tahu masak apa, tapi nak masak healthy food..?? Kalau pernah, lets try this Grill Norwegian Salmon & Prawns With A Lot Of Vege And Ginkgo

Resipi ni I create sendiri. Sememangnya sangat mudah! Cuma Grill Salmon dalam Oven je! Yang penting sihat. Sesuai untuk yang mengamalkan diet low carbs & high protein atau Atkins Diet.

Grill Norwegian Salmon & Prawns With A Lot Of Vege And Ginkgo
Picture from my account at letsmasak.com



Bahan-bahan:
  1. 400gram Norwegian Salmon
  2. 10 ekor udang
  3. 2 sudu butter / salted butter
  4. Serbuk lada hitam - secukup rasa mengikut citarasa
  5. Garam - secukup rasa mengikut citarasa
  6. 1/2 biji lemon
  7. 200 gram brocolli
  8. 1/2 biji capsicum merah & hijau
  9. 1 batang celery di hiris kasar
  10. 100 gram ginkgo
  11. 100 gram cendawan
  12. 4 biji bawang merah dicincang
  13. 4 ulas bawang putih dicincang
  14. 1 sudu besar sesame oil
  15. 1 - 2 sudu besar olive oil untuk menumis
Cara-cara:
  1. Lumurkan Norwegian salmon dan udang dengan garam dan serbuk lada hitam. Letak di atas aluminium foil.
  2. Sebelum masukkan ke dalam oven, letakkan sesudu butter di atas salmon & udang. Biarkan didalam oven pada suhu 150 - 200 sehingga ikan masak.
  3. Panaskan sesudu minyak zaitun dalam kuali, tumis bawang merah & putih sehingga naik bau.
  4. Masukkan ginko, dan sayuran lain satu persatu, celery, brokoli, capsicum, cendawan, masukkan secubit garam.
  5. Masukkan sesudu besar sesame oil ke dalam kuali, biarkan seketika dan matikan api.
  6. Masukkan campuran sayuran ke dalam foil berisi salmon dan udang seperti dalam gambar. Sedia dimakan.
  7. Jangan lupa squeeze lemon dekat atas salmon!
Selamat mencuba!!!

No comments:

Post a Comment