Pernah tak you all rasa tak tahu masak apa, tapi nak masak healthy food..?? Kalau pernah, lets try this Grill Norwegian Salmon & Prawns With A Lot Of Vege And Ginkgo
Resipi ni I create sendiri. Sememangnya sangat mudah! Cuma Grill Salmon dalam Oven je! Yang penting sihat. Sesuai untuk yang mengamalkan diet low carbs & high protein atau Atkins Diet.
Grill Norwegian Salmon & Prawns With A Lot Of Vege And Ginkgo Picture from my account at letsmasak.com |
Bahan-bahan:
- 400gram Norwegian Salmon
- 10 ekor udang
- 2 sudu butter / salted butter
- Serbuk lada hitam - secukup rasa mengikut citarasa
- Garam - secukup rasa mengikut citarasa
- 1/2 biji lemon
- 200 gram brocolli
- 1/2 biji capsicum merah & hijau
- 1 batang celery di hiris kasar
- 100 gram ginkgo
- 100 gram cendawan
- 4 biji bawang merah dicincang
- 4 ulas bawang putih dicincang
- 1 sudu besar sesame oil
- 1 - 2 sudu besar olive oil untuk menumis
- Lumurkan Norwegian salmon dan udang dengan garam dan serbuk lada hitam. Letak di atas aluminium foil.
- Sebelum masukkan ke dalam oven, letakkan sesudu butter di atas salmon & udang. Biarkan didalam oven pada suhu 150 - 200 sehingga ikan masak.
- Panaskan sesudu minyak zaitun dalam kuali, tumis bawang merah & putih sehingga naik bau.
- Masukkan ginko, dan sayuran lain satu persatu, celery, brokoli, capsicum, cendawan, masukkan secubit garam.
- Masukkan sesudu besar sesame oil ke dalam kuali, biarkan seketika dan matikan api.
- Masukkan campuran sayuran ke dalam foil berisi salmon dan udang seperti dalam gambar. Sedia dimakan.
- Jangan lupa squeeze lemon dekat atas salmon!
Selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment