11 September, 2015

Fried Prawns With Leeks And Chili

Di sebabkan I suka sangat makan udang, I create satu recipe yang menggunakan banyak udang. Hidangan ni I ratah je, tak makan dengan nasi pon. Tapi kalau nak makan dengan nasi pon, sesuai sangat. Masa mula-mula I upload gambar ni dekat fb, ramai yang pm tanya resipi. Okay, untuk resipi ni, tips yang I nak share, pastikan kulit udang dibuang terlebih dahulu supaya senang nak makan! ( I memang jenis yang kalau masak udang suka buang kulit! Melainkan udang yang galah! Sayang nak buang kulit! Hehe ) Fried Prawns With Leeks And Chili

Fried Prawns with leeks and chili
Picture from my account at letsmasak.com


Bahan-bahan:


  1. 200g udang segar size sederhana
  2. 10 ulas bawang putih
  3. 2 ulasbawang merah
  4. 2 batangleek
  5. 4 biji cili padi
  6. 4 biji lada merah
  7. 3 sudu besar olive oil
  8. 2 sudu besar sesame oil
  9. 2 sudu besar maggie seasoning
Cara-cara:
  1. Tumis bawang merah, bawang putih, hirisan cili padi dengan menggunakan olive oil.
  2. Masukkan isi udang, biarkan seketika. Masukkan Maggie seasoning.
  3. Masukkan hirisan lada merah dan leek. Kacau rata. Masukkan sesame oil.
  4. Sedia di hidang.

Selamat Mencuba!!!

No comments:

Post a Comment