Di sebabkan I suka sangat makan udang, I create satu recipe yang menggunakan banyak udang. Hidangan ni I ratah je, tak makan dengan nasi pon. Tapi kalau nak makan dengan nasi pon, sesuai sangat. Masa mula-mula I upload gambar ni dekat fb, ramai yang pm tanya resipi. Okay, untuk resipi ni, tips yang I nak share, pastikan kulit udang dibuang terlebih dahulu supaya senang nak makan! ( I memang jenis yang kalau masak udang suka buang kulit! Melainkan udang yang galah! Sayang nak buang kulit! Hehe ) Fried Prawns With Leeks And Chili
Fried Prawns with leeks and chili Picture from my account at letsmasak.com |
Bahan-bahan:
- 200g udang segar size sederhana
- 10 ulas bawang putih
- 2 ulasbawang merah
- 2 batangleek
- 4 biji cili padi
- 4 biji lada merah
- 3 sudu besar olive oil
- 2 sudu besar sesame oil
- 2 sudu besar maggie seasoning
Cara-cara:
- Tumis bawang merah, bawang putih, hirisan cili padi dengan menggunakan olive oil.
- Masukkan isi udang, biarkan seketika. Masukkan Maggie seasoning.
- Masukkan hirisan lada merah dan leek. Kacau rata. Masukkan sesame oil.
- Sedia di hidang.
Selamat Mencuba!!!
No comments:
Post a Comment