16 September, 2015

Tom Yam Merah Bersama Sesenduk Susu Cair (Evaporated Milk)


Tom Yam Merah Bersama Sesenduk Susu Cair (Evaporated Milk)
Picture from my account at letsmasak.com

Bahan-bahan:

16 ekorudang harimau
1 kgkupang segar yang telah direbus dan diambil isinya
6 ulasbawang merah
2 bijibawang besar
6 ulasbawang putih
2 inchihalia
3 inchilengkuas
Beberapa helaidaun limau purut
2 kiubkium tom yam maggie
1 botol keciktom yam chili paste
3-4 batangserai
1 sudu kecilpati asam jawa
4 sudu besarminyak masak
4 biji (ikut citarasa)cili padi
5-10 bijicili kering yang telah direbus
2 bijitomato
1 batangcelery
1 bijijagung muda (dipotong 6 bahagian)
8 bijigreen peas
Beberapa helaidaun ketumbar

Cara-cara:


  1. Blend bawang merah, bawang putih, lengkuas, halia, cili kering.
  2. Tumis bahan-bahan blend tadi sehingga naik bau, masukkan serai yang telah diketuk, daun limau purut yang telah diramas dan cili padi yang telah diketuk.
  3. Masukkan 1 liter air yang telah dididihkan dari kettle. Masukkan kiub tom yam & tom yam chili paste. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan udang dan isi kupang. Biarkan masak. 
  5. Masukkan pati Asam jawa. Tunggu sekejap.
  6. Masukkan tomato, celery, green peas dan jagung muda. Biarkan seketika.
  7. Masukkan Sesenduk susu cair. Kacau sekejap dengan api perlahan. Matikan api. 
  8. Daun ketumbar sebagai hiasan.
  9. Sedia dihidangkan.


    Tips:
    Masak air dalam kettle terlebih dahulu untuk menjimatkan masa.


    Selamat Mencuba!!!


    No comments:

    Post a Comment