Tom Yam Merah Bersama Sesenduk Susu Cair (Evaporated Milk) Picture from my account at letsmasak.com |
Bahan-bahan:
16 ekor | udang harimau |
1 kg | kupang segar yang telah direbus dan diambil isinya |
6 ulas | bawang merah |
2 biji | bawang besar |
6 ulas | bawang putih |
2 inchi | halia |
3 inchi | lengkuas |
Beberapa helai | daun limau purut |
2 kiub | kium tom yam maggie |
1 botol kecik | tom yam chili paste |
3-4 batang | serai |
1 sudu kecil | pati asam jawa |
4 sudu besar | minyak masak |
4 biji (ikut citarasa) | cili padi |
5-10 biji | cili kering yang telah direbus |
2 biji | tomato |
1 batang | celery |
1 biji | jagung muda (dipotong 6 bahagian) |
8 biji | green peas |
Beberapa helai | daun ketumbar |
Cara-cara:
- Blend bawang merah, bawang putih, lengkuas, halia, cili kering.
- Tumis bahan-bahan blend tadi sehingga naik bau, masukkan serai yang telah diketuk, daun limau purut yang telah diramas dan cili padi yang telah diketuk.
- Masukkan 1 liter air yang telah dididihkan dari kettle. Masukkan kiub tom yam & tom yam chili paste. Biarkan mendidih.
- Masukkan udang dan isi kupang. Biarkan masak.
- Masukkan pati Asam jawa. Tunggu sekejap.
- Masukkan tomato, celery, green peas dan jagung muda. Biarkan seketika.
- Masukkan Sesenduk susu cair. Kacau sekejap dengan api perlahan. Matikan api.
- Daun ketumbar sebagai hiasan.
- Sedia dihidangkan.
Tips:
Masak air dalam kettle terlebih dahulu untuk menjimatkan masa.
Selamat Mencuba!!!
No comments:
Post a Comment