26 October, 2015

Lokan Masak Kari Kering

Lokan Masak Kari Kering


Bahan - bahan:


  1. Minyak untuk menumis
  2. 3 Ulas bawang putih dicincang
  3. 4 Ulas bawang merah dihiris
  4. 2 Inch halia dihiris nipis
  5. Daun kari
  6. 3 Sudu serbuk kari ikan Baba's ( Di gaul sebati bersama serbuk cili dan air )
  7. 1 Sudu serbuk cili Baba's ( Di gaul sebati bersama serbuk kari dan air )
  8. 12 biji lokan size besar yang telah direbus dan dibuang cengkerangnya
  9. 2 Biji telur
  10. 1 Sudu kecil pati asam jawa
  11. Secubit garam


Cara - cara:


  1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia, daun kari seketika ( tidak perlu sehingga garing )
  2. Masukkan campuran serbuk kari dan serbuk cili yang telah di gaul bersama air sehingga naik minyak
  3. Masukkan lokan dan kacau seketika
  4. Masukkan telur dan kacau sempurna
  5. Masukkan asam jawa dan garam
  6. Sedia untuk di hidang





Selamat Mencuba!!!


No comments:

Post a Comment