Lemak Cili Api Ketam Telur Masin
Lemak Cili Api Ketam Telur Masin |
Lemak Cili Api Ketam Telur Masin |
Bahan-bahan:
- Fresh santan dua bungkus
- Kunyit hidup 3 - 4 inchi di blend
- Cili api hijau 17biji, Merah 5biji ( boleh lebih ikut tahap kepedasan ) di blend
- Hirisan daun kunyit
- Telur masin 2 biji, dilenyekkan guna garfu putih&kuning
- Ketam 2 ekor
- Asam keping/air asam/pati asam jawa ( I lupa nak letak )
Cara-cara:
- Panaskan santan didalam periuk/kuali dengan api sederhana.
- Masukkan cili padi & kunyit yang telah di blend.
- Kacau perlahan lahan sehingga didihan kecil lalu masukkan telur masin yang telah dilenyek tadi dan terus kacau laju².
- Tunggu seketika, masukkan ketam dan hirisan daun kunyit.
- Tutup periuk/kuali sehingga ketam masak.
- Tambahkan sedikit garam.
Bahan-bahan yang digunakan |
Ketam. Beli dekat Aeon Jusco. Live Mud Crab |
Ketam. Beli dekat Aeon Jusco. Live Mud Crab |
Belum masak lagi ni! Tunggu mendidih dulu. |
Siap! |
Selamat Mencuba!!!
No comments:
Post a Comment