16 September, 2015

Tom Yam Seafood Putih




Tom Yam Seafood Putih
Picture from my account at letsmasak.com

Bahan-bahan:

8 ulas kecilbawang merah
6 ulas kecilbawang putih
2 inchihalia
2 inchilengkuas
3 batangserai (diketuk)
Beberapa helaidaun limau purut (diramas)
4-6 bijicili padi
3 sudu besarfish sauce
3 sudu besarsquid sauce
2 bijiperahan lemon
1 batangcelery
200 grambrocolli

Cara-cara:


  1. Didihkan air, masukkan hirisan bawang merah, bawang putih, lengkuas, halia, cili, serai, dan daun limau purut.
  2. Masukkan fish & squid sauce. Biarkan terus mendidih.
  3. Masukkan perahan lemon.
  4. Masukkan semua seafoods satu persatu. ( udang, kupang, sotong, dan lala ).
  5. Biarkan mendidih dan masukkan brocolli dan celery. 
  6. Boleh tambahkan garam sekiranya tidak masin. 
  7. Sedia dihidangkan.
Tips:

Didihkan air menggunakan kettle untuk menjimatkan masa.


Selamat Mencuba!!!


No comments:

Post a Comment