11 September, 2015

Creamy & Spicy Angel Hair With Grill Prawns On Top

Pernah tak You All makan kat luar, lepas tu dalam hati terdetik, "sedapnya! macam senang je! nanti nak try la bila senang nanti!" I ni memang selalu makan kat luar, suka jugak la tengok-tengok menu pasta time nak memilih makanan for myself. 

Jadinya, I pon cuba create satu resipi pasta yang creamy but spicy, jadi tak la muak kan? Lets try this Creamy & Spicy Angel Hair With Grill Prawns On Top! Simple & Easy! 

Tips yang I nak share untuk resipi ni, ada dua. 


1. Masak Air menggunakan kettle untuk menjimatkan masa. ( Jadi, tak perlu tunggu air mendidih )

2. Panaskan oven 10 minit sebelum masukkan udang.

Creamy & Spicy Angel Hair With Grill Prawns On Top
Picture from my account at letsmasak.com

Bahan-bahan:

  1. 4 ulas bawang putih di parut
  2. Beberapa helai daun kari
  3. 4 biji cili padi di potong ( mengikut tahap kepedasan )
  4. Satu biji jagung ( potong isinya sahaja )
  5. 200 ml whipping cream brand emborgh 
  6. 300g udang segar
  7. Secubit garam
  8. 2 sudu besar salted butter
  9. 2 sudu besar chili powder
  10. Angle hair ( brand kimball )
  11. 1 sudu kecil olive oil

Cara-cara:

  1. Didihkan air, masukkan secubit garam dan satu sudu kecil olive oil, kemudian masukkan angle hair lebih kurang 2-3 minit dan toskan.
  2. Tumis bawang putih dengan menggunakan 1 sudu salted butter, masukkan daun kari dan hirisan cili padi. Selepas itu masukkan hirisan jagung.
  3. Selepas satu minit, masukkan whipping cream dan perlahankan api, terus masukkan angle hair. Gaul sebati, boleh masukkan secubit garam jika tidak masin. Siap!
  4. Lumurkan udang segar dengan salted butter dan cili powder. Grill di dalam oven pada suhu 150 - 200 sehingga udang masak. (lebih kurang 15minit)
  5. Hidangkan creamy angle hair dan letakkan udang dibahagina atas.

Selamat Mencuba!!!


No comments:

Post a Comment