Sambal Tumis Udang Petai
Bahan - bahan:
- 6 biji bawang merah ( dikisar basah bersama cili kering )
- 4 ulas bawang putih ( dikisar basah bersama cili kering )
- Belacan ( dikisar basah bersama cili kering )
- 20 Tangkai Cili kering + 5 biji cili padi direbus dan dikisar basah ( Boleh dilebihkan atau dikurangkan mengikut tahap kepedasan masing-masing )
- 7 ekor udang size besar
- 100 gram petai
- 1 biji bawang besar dihiris bulat
- Satu sudu kecil pati asam jawa
- Garam
- Minyak untuk menumis
Cara - cara:
- Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar sehingga keluar minyak
- Masukkan petai sehingga petai separa masak
- Masukkan Udang sehingga udang masak
- Masukkan asam jawa dan garam
- Masukkan hirisan bawang besar yang dihiris bulat
- Sedia untuk dihidang seperti dalam gambar
Selamat Mencuba!!!
No comments:
Post a Comment