09 November, 2015

Sambal Tumis Udang Petai

Sambal Tumis Udang Petai


Bahan - bahan:

  1. 6 biji bawang merah ( dikisar basah bersama cili kering ) 
  2. 4 ulas bawang putih ( dikisar basah bersama cili kering ) 
  3. Belacan ( dikisar basah bersama cili kering ) 
  4. 20 Tangkai Cili kering + 5 biji cili padi direbus dan dikisar basah ( Boleh dilebihkan atau dikurangkan mengikut tahap kepedasan masing-masing )
  5. 7 ekor udang size besar
  6. 100 gram petai
  7. 1 biji bawang besar dihiris bulat
  8. Satu sudu kecil pati asam jawa
  9. Garam
  10. Minyak untuk menumis


Cara - cara:

  1. Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar sehingga keluar minyak
  2. Masukkan petai sehingga petai separa masak
  3. Masukkan Udang sehingga udang masak
  4. Masukkan asam jawa dan garam
  5. Masukkan hirisan bawang besar yang dihiris bulat
  6. Sedia untuk dihidang seperti dalam gambar



Selamat Mencuba!!!

No comments:

Post a Comment