13 December, 2015

Lemak Cili Api Ketam Telur Masin

Lemak Cili Api Ketam Telur Masin


Lemak Cili Api Ketam Telur Masin



Lemak Cili Api Ketam Telur Masin

Bahan-bahan: 

  1. Fresh santan dua bungkus
  2. Kunyit hidup 3 - 4 inchi di blend
  3. Cili api hijau 17biji, Merah 5biji ( boleh lebih ikut tahap kepedasan ) di blend
  4. Hirisan daun kunyit
  5. Telur masin 2 biji, dilenyekkan guna garfu putih&kuning
  6. Ketam 2 ekor
  7. Asam keping/air asam/pati asam jawa ( I lupa nak letak )

Cara-cara:

  1. Panaskan santan didalam periuk/kuali dengan api sederhana.
  2. Masukkan cili padi & kunyit yang telah di blend.
  3. Kacau perlahan lahan sehingga didihan kecil lalu masukkan telur masin yang telah dilenyek tadi dan terus kacau laju².
  4. Tunggu seketika, masukkan ketam dan hirisan daun kunyit.
  5. Tutup periuk/kuali sehingga ketam masak.
  6. Tambahkan sedikit garam.
Bahan-bahan yang digunakan

Ketam. Beli dekat Aeon Jusco. Live Mud Crab

Ketam. Beli dekat Aeon Jusco. Live Mud Crab
Belum masak lagi ni! Tunggu mendidih dulu.

Siap!


Selamat Mencuba!!!

No comments:

Post a Comment